Vecka 13, tävlingspremiär

måndag uppv cykel 10min (+ 60 min handboll innan det ;P). därefter 50 min corestyrka. totalt 60min. gött o få lite styrketräning. det behöver mina bålmuskler.
tisdag tröskelpass på djurgården. började springa vanliga rundan och sen kände jag att jag sprang ganska fort. när jag sprungit i 30 min tänkte jag att det kan bli ett riktigt bra tröskelpass/snabbdist.pass det här så då tänkte jag att jag ska springa fort in 50min. så jag pressade på och efter 50min var jag trött. då hade jag hunnit 11,3km. = snittfart på 4,25min/km. låg på intervallfart under några kortare perioder. de va gött. ;-) snittpuls 171 och max 186slag/min. därefter nedjogg 15min. tot 65min. gött pass
onsdag löpning med martin. lugnt först sedan 2x1000m på ca 3:55min/km. trött i benen! fick inte upp nån fart alls, men jag hade väl lite storhetsvansinne att kunna trycka på samma sätt som igår. jag tog ändå ut mig rätt hyfsat... sedan sprang jag en liten runda till och sedan en 1000m till som gick på ca 3:45. sedan sprang vi hem. totalt 70min och 13,2km löpta. snittpuls 154slag/min och max 179. väl hemma körde jag lite styrka. situps och bäckenlyft på boll, bra övning för låret, samt en lårövning till. 10min.
torsdag löpning 8,5km på djurgården i regn o rusk. 4,49min/km. hade håll hela vägen för att frukosten kom för tätt inpå. kändes bättre i slutet av passet än i början.  41min.
fredag OL lugnt i angränsande område till elitserien. fick känna på terrängen lite och kunde konstatera att mossarna är grymt blöta och väl synliga. grönraster består mest av snår och taggbuskar. i övrigt fick jag fint flyt i kontrolltagningarna och hade en trevlig tur i skogen. 55min på 7,8km löpning totalt. snittbpm 158 och max 173slag/min. kändes helt ok i kroppen. för karta klicka här
lördag elitserie masstart 12km. kom aldrig riktigt in i loppet. var lite för långsam ut från startgärdet och hamnade sedan långt bak i ledet. drog sedan höger om mossarna till 1an och blev helt själv, blev lite ställd. sprang sedan till en kontroll som satt i sänkan till vänster om min kontroll och hamnade medn ungefär samma folk som jag sprang med innan, så hade jag fått kontrollen direkt hade jag kunnat avancera. tyckte sedan det var svårt att växla upp tempo och komma förbi löpare. fokuserade lite för mkt på det och orienterade inte bra själv och drogs med lite snett ibland av andra löpare. varvade knappt 5min efter täten. sprang sedan lite bättre på varv 2 då jag första halvan var själv. drog lite snett till 5an på mitten av sträckan. jag avancerade lite i placering till 11an, men sen kom en hel drös med löpare från alla håll och det blev en rejäl klunga. hade inte huvet och orken för att hänga i utan tappade klungan och sprang i mål nån minut för sent. och klungan var på 12pers. slutade sen 6,5min efter täten på 22 plats (preliminärt). var lite för tufft med 12k idag, den fysiska formen är inte riktigt där den bör vara, men det var ett grymt träningspass och jag har lärt mig lite taktik inför nästa lopp i den här stilen. för karta del 1 med gpsvägval klicka här. för karta del 2 klicka här. snitt 179 och max 186slag/min. tid på banan 1:19:58 + uppv och nedjogg totalt 1h 45min.
söndag lugn kort jogg + ol 4,5km 31min. snitt 150 max 166. orienterade bra och hade bra fokus och bra plan för varje sträcka. kroppen kändes bra och fick väldigt positiv känsla inför morgondagens medeldistans. för karta klicka här

TOTALT vecka 13 = 7 timmar 17 minuter

Kul med tävlingspremiär, men lite sämre att jag inte gjorde bättre ifrån mig, men på sånt här långt löp är den fysiska känslan viktig och den var inte där den bör vara, men jag kände ändå att jag fick ut mkt av det och flera träningar runt 75min så ska det nog vara tillbaka snart. blev ju mest korta och intensiva pass i frankrike. en annan lärdom är att jag måste förbereda mig bättre mentalt för att lyckas fullt ut i sånna här tävlingar.



Vecka 12, Frankrike

måndag långsträcksövning. sprang 2 långsträckor à ca 2,5km med liten mellansträcka emellan. sprang hyfsat rakt på småstigar till första kontrollen och sedan sprang jag ett långt runtvägval på väg på andra hållet för att få springa lite kontenuerligt. hade rätt ont i hälen och vart skittrött på väglöpningen. sprang sedan o tittade på lite slott och dylikt under nedjoggen. tot 60 min. vila på eftermiddagen.
tisdag stafettövning 4 sträckor (1 och 4 ca 800m och 2 och 3 ca 1300m) med sig själv. första gick jättebra sedan bommade jag första kontrollerna på slinga 2 och 3. slinga 4 gick bättre igen. gjorde ett litet misstag där jag läste fel på kartan. men jag stressade nog lite för mkt på 2 och 3 och hade inte riktigt full koncentration som krävdes. ont i hälen också vilket störde mig en del. det lönar sig att orientera rätt Lina!!! 60 min inkl nedjogg och uppv. promenerade på eftermiddagen för att få bukt med hälen. snittbpm 169 och max 190.
onsdag VILA, transfer till fountanbleu 40mil.
torsdag fm kartminne och förenklingsträning. ny terräng: skoj! ont i hälen? NEJ. Hurra! Hade mycket bättre känsla denna dag både i kroppen och knoppen. Mer motivation att äntligen inte ha ont! Låret känns ju också bra! Sprang bra, men då jag skulle köra på kartminne slarvade jag lite plus att jag tyckte upplägget var lite konstigt. att man skulle kolla på sträckan och sedan komma ihåg men hade en blankkarta för riktningen och då vart det att jag sprang rakt på men att planen egentligen var att runda lite höger exempelvis. men jag lärde mig att man ska hålla sig till planen. totalt 65 min. snittbpm 173 och max 185.
em ol-intervall övning. skitskoj träning! fanns 7 slingor från en startplats men med 4 olika startpunkter. man sprang en slinga (mellan 1:40 och 4min ca) och sedan jogg upp till målet för att ta en ny slinga. terrängen var urhäftig med jättestora stenformationer. fint underlag som bjöd in till snabblöpt men riktigt tekniskt utmanande. lyckades hålla ihop det mestadels riktigt bra (5 slingor gick toppen) men gjorde bom på första slingan (hade inte kommit in i det/inte förberett mig ordentligt) och bom på slinga 4 då jag "stördes" av startpersonalen (som dock är en bra erfarenhet). båda dessa kontroller var även en sten bland alla andra stenar och hade inte riktigt lärt mig nån bra metod för det. men nu i efterhand skulle jag förenklat mer och lyft blicken för att verkligen hitta de stora tydliga. i övrigt var det bara att läsa på kurvbild och då vart det enkelt. alla tiderna på slingorna lades ihop för morgondagens jaktstart och jag var 2a ca 50sek efter lena eliasson (av alla svenskor, tjecker o lite fransyskor). skoj! uppv 12min. nedjogg 11min. totaltid på slingorna ca 22min och inkl mellanjogg totalt ca 60min. maxpuls 186.
fredag fm jaktstart på gårdagens lopp men med komprimerande avstånd så jag gick ex ut 13sek efter lena och efter mig var det också tätt. hade som mål att ha koll hela hela tiden och gå rätt och lita på mig själv och det lyckades jag med jättebra sånär som på en liten krok på nån kontroll. dock var jag något passiv när det gällde klunglöpning och kanske tappade nån placering på det men jag är nöjd för jag fick ut väldigt mkt av passet. underbart skoj terräng också! banan mätte drygt 7km och jag hade 56min. var då ca 5min efter helena som hade bäst tid. snittbpm 176 och max 186. tot med uppv och nedjogg 75 min.
em tjeckisk stafett. så jävla skoj! och vilken hets. orkar inte förklara nu. men sprang med franske celestin och vi var bra. :-) vart som korta ol-intervaller i 3 set med lite mellanjogg mellan varje set. 144 i snittbpm men 182 i max (typ varje intervall). tot med mellanjoggen 75 min.
lördag långpass med karro. fick inte med hela passet på klockan men vi var ute i 1h 30min. sprang första 45min på småstig och sedan 45min i skog på kontrollerna från torsdagens fm-pass. riktigt gött att komma ut o springa lite innan hemresan. lagomt tempo och lagomt trött när jag kom tillbaka. snittpuls 153 och max 173 min på sista 30min OL.
söndag VILA

TOTALT vecka 12 = 8 timmar 5min

Skönt att hälonda och låronda försvann  och jag fick mig några riktigt fina pass i Fountanbleu. det gav mig fint tekniskt flow och jag fick med mig självförtroende hem. Riktigt gött läger med bra pass och fint väder som gav mig energi att börja vårsäsongen. Nu ser jag fram emot Elitserien i Blekinge, det gjorde jag inte innan.



vecka 11, åka frankrike

måndag cykelintervaller 1-2-3-4-5-5-4-3-2-1 m. 1min vila. körde mer motstånd än fart. pressade på fint! men aj min rumpa... uppv 15min och nedv 15min = totalt 70 min.
tisdag hos naprapaten och fick lite massage och stretching och övningar för baksidan. ska inte vara någon fara för löpning i frankrike om än inte med samma intensitet så jag ska gå in helhjärtat för att hitta bra teknik och hoppas kunna få till ett par snabba pass i slutet av lägret. gick sen till gymmet och cyklade 40min (och pluggade fysiologi samtidigt, lite jobbigt när svettdropparna började hamna i skrivblocket...). körde övningarna och lite annan styrka i 20min. därefter 10 min i nån trappmaskin där jag fick upp pulsen till 175 så det var bra! tot. 70min.
onsdag uppv och övningar på gymmet 30 min. annars VILA. (kollade på duktiga skidåkare vid slottet. skoj!)
torsdag fm uppv 10min. sedan 4x4min (1min vila) på cykel. snabbt tempo. kämpa på riktigt bra, svetten rann i floder. :) kom upp i 182slag/min och snittpuls 176 på sista intervallen. sedan 10min nedv och sen 12min övningar för låret. börjar kännas bra i baksidan nu! tot 52min.
em uppv 10min cykel. sedan övningar i 15min. sedan jogg på löpband 22min. kändes okej. jag kan ta ut löprörelsen som vanligt men det stramar en del. men klart mkt bättre än för ett par dagar sen!! tot 47min.
fredag jogg med karro och några lårövningar totalt 30min. låret kändes stramt, men gick att springa. snittbpm 149.
lördag fm komigångpass. gick första 20min och joggade sedan. försökte komma in i det och mestadels gick det bra. lite svårt när låret fick lite för mkt av koncentrationen ibland. hade lite svårt att koppla bort det. gjorde lite lårövningar efteråt. tot 45min. snittbpm 143.
em kompassövning. karta där det var vitt direkt efter kontrollen för att efter x antal 100m komma in på kartan igen. hade skitont i hälen redan från start så hade lite svårt med koncentrationen men sen gav jag mig faen på att göra ett bra pass av det och lyckades hålla ihop det resterande 2/3. förstod inte riktigt vitsen med att först tappa bort sig för att sedan läsa in sig, men jaja. hade flyt och hittade en väg att springa på så den sträckan vann jag nog med ganska mkt. så förmågan att hitta bra vägar utan karta är bra. ;) totalt 60 min och 152 i snittbpm. lugnt allså även om jag låg lite högre ca 20min.
söndag fm medeldistans kval. 32,5min 3,2km (3,8på gpsen). snittbpm 180 och max 190 så jag kämpade på fint. låret stramade litegrann men mycket bättre. tänkte mest på det när jag sprang stig en liten bit utan att kunna accelerera. litade inte på mig själv vid 4an och gjorde en bom. gjorde sedan ett misstag till på slutet. kom inte vidare till A-final (12 st totalt (av sverige, tjeckien och lite fransyskor) gjorde det). hade lite ont i hälen trots inov8. joggade ner länge och bra. totalt 60min.
em medeldistans final. 3,7km = drygt 39min. ont i hälen och fick verkligen kämpa. gjorde inga stora misstag, något litet, men kände inget direkt flyt då löpkänslan inte fanns där. (låret och hälen). inkl uppv och nedjogg 65 min.

TOTALT vecka 11 = 8 timmar 49 minuter

Sååå himla gött o komma till Frankrike. Låret blev bättre o bättre för varje pass, men hade fortfarande lite stramighet under söndagen. Lyckades springa med VJ supra under de två första frankrikepassen och fick sjukt ont i hälen på andra passet. hade sedan ont när jag hade inov8en också på båda söndagspassen. tog bort lite koncentration som jag hade behövt i den tekniska o svåra gröna terrängen. fördelen var att terrängen ändå inte gick att springa sådär jättefort i så det gjorde inte jättemkt att jag hade mitt lårproblem.

Vecka 10, lugn omstart...

måndag löpning på djurgårn 10km 50 minuter. trött såklart, men ingen direkt konstig känsla inombords... medelpuls 168slag/min.
tisdag VILA
onsdag löpning på djurgårn 12,8km 64 min (5min/km). första gången på länge det kändes bra i kroppen. slaskigt och äckligt underlag (dock bättre än snö och is såklart!!), men ja, känslan var fin! skönt! medelpuls 161slag/min.
torsdag 3(1-2-3) m. 1min vila längs djurgårdsbrunnskanalen, ömsom slaskigt och isigt underlag. uppv 16 min. sen mellan 3:50 och 4:05min/km på intervallerna. tufft med första snabbare passet igen men kändes ändå ok i kroppen. nedjogg 18 min. totalt 60 minuter.
fredag fm simning i skolan 30 min. em konstig känsla i baksida lår efter handstående, skulle ut och jogga på kvällen men fick inte alls med mig benet. körde lite bålstyrka och rörlighet hemma istället. 30 minuter
lördag känner att det är en liten bristning i baksida lår.. riktigt stelt idag.  styrka 30 min.
söndag cykel inne på bosön 40 min.

TOTALT vecka 10 = totalt 5 timmar 4 min

Typiskt med den där bristningen bara för att man måste lära sig stå på händer. värdelöst. jaja, så är det. har ändå "rört på mig" mkt i veckan med mycket fysiskt i skolan (hopprepshoppande och simmande).




Lång förkylningsperiod.

Jaha, då har jag nu varit förkyld i två veckor och jag sitter här och funderar om jag hade kunnat göra något annorlunda för att undvika den eller att förkorta den.


Den absoluta utlösningen på förkylningen var, tror jag, den ordentliga urladdningen det blev under måndagens POM-tävling: ett hårt långdistanslopp där jag verkligen fick kämpa för att koncentrera mig och sista kilometrarna gick i sandig terräng och det var jobbigt för benen. Efteråt; kallt, ingen ordentlig mat (mackor o lite yoghurt och muffins) och sedan lång bilresa, dusch sent på kvällen och mat ännu senare. Tog det lugnt dagen därpå, men hade kanske kunnat skippa förmiddagens pass och vilat helt istället. Dock hade väl viruset redan satt sig.

Jag hade ju en liten förkylning i början på året (v2) och kanske hade jag inte återhämtat mig helt från den. Hade ju under v5 lite konstiga känningar med tjockhet och snorhet som varken växte eller minskade, men körde då ändå ett par hårda pass och det försvann till v6. körde på bra och fick några riktigt sköna pass första delen av portugal-lägret, men körde kanske lite för hårt, ex, första passet kanske blev lite långt...

Men det är lätt att vara efterklok och jag hade sett fram emot barmarkslöpning så himla mycket att det gav mig en sån otrolig glädje att bara springa springa springa utan att behöva halka och pulsa. Då är det svårt att tygla sig och inte få utlopp för glädjen.

När jag väl blev förkyld har jag enligt mig själv gjort allting rätt. Jag har sovit som ett as, ätit massor av apelsiner, avokado, broccoli = alltså bra med mat och mycket mat. Jag har inte haft mycket i skolan = mycket tid för vila. Jag har inte deltagit i någon slags fysiskt ansträngande aktivitet över huvudtaget. Där hade jag inte kunnat göra något annorlunda.

Men fortfarande känner jag av lite tjockhet i luftvägar och näsa och det är klart att jag känner efter mycket, men samtidigt vill jag inte riskera att detta ska hänga kvar så att jag åker på det igen.

Jag är inte stressad för säsongens skull, eller att jag ska tappa träning gentemot de andra. Säsongen förskjuts och jag vet att jag har tid på mig. Kruxet är att jag är så beroende av träning då jag tycker det är så himla kul och så himla skönt. Jag är så nöjd med mig själv när jag har tränat och känner att jag genomför något bra och att jag förbättras. Problemet är kanske att jag då har svårt att vara nöjd med mig själv under perioder utan träning...

Men att hela tiden hålla på att vara rädd för att bli sjuk är nästan samma sak som att vara rädd för att vara frisk för då finns ju risken för att bli sjuk. Men nej, jag vill vara frisk och jag är bra på det. Se på hela förra året. Precis. Nu ska jag bli frisk och då ska jag också vara smart. Träna smart. Och ha kul. Som vanligt.


Vecka 9

måndag VILA, besök på vårdcentralen. ingen antibiotika utan nasonex. jaha? kontaktar mia jodal som tycker att det låter som ett djävulskt virus och det är "bara" att vila ut det... satan... men det känns mycket bättre och nu är det bara på morgonen det känns i näsan. men lite huvudvärk och helt matt i kroppen.
tisdag känns knappt något nu och jag är med på gymnastiken i skolan. rätt mycket armstyrka och är sånär som på att klara att stå på händer med uppgång i samlad sats (mot vägg dock..). kör sedan lite lätt rörlighetsstyrka på kvällen hemma. 30 minuter. (jag måste ju göra nåt!!)
onsdag samma läge, lite lite lite tjock i halsen. what to do?
torsdag lugn löpning med mamma 28 min. 6,5min/km tror jag det var så knappt styrfart. men skönt att springa igen. :)
fredag jogg 30min med 5.30min/km idag. hejja! :P men det känns bra i luftvägarna
lördag jogg 36 min med mamsen. lugnt idag igen.
söndag löpning lite snabbare 41min 8km. trött såklart, men bra i luftvägarna. men jag har ändå glömt känslan hur det är när det känns bra?

TOTALT VECKA 9 = 2 timmar 45 minuter

WOW, jag har tränat! Heja mig!

Vecka 8, sjuk...

måndag-söndag SJUK

TOTALT vecka 8 = 0 timmar

Förkylningen vägrar släppa. Går med en snuva och slem i halsen som inte vill ge sig... Nu får det bli ett besök till farbror doktorn...

Vecka 7, Portugalläger!

måndag POM långdistans 10,5km. 1:13:08 = 5:a, 7min efter Helena J. total bomtid på mig är way too much med 8:25. gjorde en ordentlig 4minare på 19:e kontrollen. hade bra riktning, snubblade och föll på en gren, slog i knät, upp igen, tappde väl riktningen något, fick inte ihop kurvbilden, trodde det skulle luta åt andra hållet, stannar för tidigt, tror jag sprungit för långt. vänder tillbaka, får inte ihop det, springer tillbaka till kontrollen innan och börjar om på nytt och får kontrollen. heja mig. har tidigare gjort några bommar och de kommer när jag tappar riktningen och helt enkelt inte läser kartan. "vad ska jag passera? jo jag ska passera 3 stora stigar." något jag lurade mig på var att stigarna är så himla raka så jag läste dem ibland som meridianer och tänkte inte på att jag skulle korsa dem. bitvis springer jag iallafall riktigt bra och har riktigt bra sträcktider under perioder. ännu ett skönt kvitto på att den fysiska formen är god, men att orienteringen och koncentrationen inte riktigt har hängt med. men det har plockats många kontroller (ca 60st/dag) under några dagar och huvudet kanske börjar bli trött? kul banor iallafall! vila på eftermiddagen med transfer till evoratrakten för miljöombyte. totalt på passet med uppv och nedjogg 1h 30min.
tisdag fm ol i ny terräng. kände mig väldigt seg sen dagen innan och tog det väldigt lugnt. tyvärr massa staket och floder man skulle ta sig över och fick inte riktigt nåt jätteflyt, speciellt inte när brorsan sprang o svor :). men ett återhämtningspass och det kändes bättre mot slutet än i början i kroppen. 1h 10 minuter. em 6km medeldistans i ko/får-hagar :P. rätt tekniskt ändå i skogsområdena. 39 minuter. kartan sådär på sina ställen och kurvbilden aningen knepig, sprang för lång och kom till 9an före 8an, annars ett bra pass. helt okej tryck i steget även om jag inte tryckte max. med uppv och nedjogg 45min.
onsdag VILA, halsont
torsdag, VILA, rassel i halsen
fredag , kändes bättre och tänkte ta mig en lugnt joggingtur (10min), men efter bara några minuter börjar halsen bränna som fan och jag går tillbaka. INTE bra...
lördag asförkyld...
söndag asförkyld...

TOTALT VECKA 7 = 3 timmar 25 minuter

Ja, inget bra slut på det där lägret... Men jag kan tänka mig att förkylningen bottnar i en ordentlig urladdning på måndagens pass då jag vart ordentligt trött, och sedan lite sådär med energiintag och bilfärd till andra stället. middagen blev jäkligt sen och hade väl frusit litegrann också och någonstans stött på ett virus... ett ordentligt sådant. synd att vädret inte var bättre... jaja, med facit i hand, för mycket ol-misstag, men ett jäkligt skönt kvitto att den fysiska formen är bra. jag får ta frankrikelägret i mars som ett läger då oltekniken ska sitta som ett smäck...


RSS 2.0