The SPURT à la SM sprint 2010

Annie Edvardsen lyckades fånga inledningen till spurten på lite bilder.

Som synes på bild 1 har Marcus knaprat in åtskilliga meter fram till sista kontrollen och vi stämplar exakt samtidigt. Dock med den väldiga avslappnade motionärsstilen (optimalt för maxspurt?). Därefter växlas fyra göteborgska löparben fram och det accelereras rejält.





Vem vann? ;-)

Vecka 21, friluftsvecka med skolan

måndag inledde det gröna friluftslivet med lärarettorna på GIH denna dag med vandring med tuuuuuuung ryggsäck från läggesta (sörmland) in i skogarna. vandring 1,5h ungefär. gick bra. därefter slog vi camp i ett förbyggd vindskydd. lyx. ingen annan träning.
tisdag helvetesdagen. det regnade från tidig morgon till sen kväll och det regnade med STORA BOKSTÄVER om man säger så. vi vandrade först i 45min med tuuuung ryggsäck och sedan fick vi lite historiska influenser från området. sedan vandrade vi lite till. sedan paddlade vi i några timmar till stora kvarnsjön (där H21banan nästan gick förbi på SM lång 2008 - fin skog!) och där slog vi camp för veckan. lyckades flåsa upp eld trots forsande från skyn samt bygga vindskydd av pressenning (sovrummet - mys). sov hyfsat gott denna natt ändå. ingen annan träning.
onsdag fint väder! torka kläder. ha seminarium. gå geocaching m.m. hugga ved. var ute och fick mig en löprunda också på 40min och ca 7km. kändes ganska mycket i kroppen från föregående dag, men skönt att rasta av tassarna lite. sov sedan askasst natten till torsdag.
torsdag vaknade allså toktrött och bestämde mig för att inte löpträna något idag utan det fick räcka med dagens aktiviteter (orienteringspromenad där klassen skulle lära sig tolka höjdkurvor. så tekniktränat - det har jag!). därefter ännu mera vedhuggning och matlagning et c...
fredag hemflyttning igen. paddling i 3 timmar till nykvarn (kändes i min biffiga överkropp då kan jag säga.) därefter vandring in till nykvarns station. känner mig trött i både kropp och knopp p g a mycket rörelse och aktivitet hela dagarna samt lite för lite sömn. ska sova ordentligt inatt och sedan börja röra på mig i form av löplöpning och orienteringslöpningslöpning. nästa vecka blir det andra fåglar på taket. då ska det sprättas.
lördag VILA, gjorde inte många knop denna dagen...
söndag löpning med martin i törnskogen. 62 min drygt 12km, 5min/km. snittpuls 162 och 183 i max. kändes segt till en början, men tyckte ändå kroppen började väckas till liv igen. varmt o skönt att springa.

TOTALT vecka 21 = 1h 42min löpning, men en heeel del annat.

Svårt att uppskatta träningsintensiteten denna vecka, men jag tror att jag fick med mig en hel del styrka och aktivitetet trots inte så mkt löpning. lyckades hålla mig frisk vilket var mitt stora mål med friluftsveckan och det kändes som om det inte gjorde så mkt att jag inte hann "träna på riktigt" så mkt. återhämtade mig bra under fredag em och lördag.



Vecka 20, bra träningsvecka

måndag VILA (dock mycket handbollspelande och friluftsliv i skogen... hm, inte helt optimalt med sådana här dagar som vilodagar... ska försöka vara förståndig resten. jag ska. inte långt kvar nu...)
tisdag fm löpning på gärdet/djurgården på morgonen. 10,7km på 51min. 4:47 i snittfart och 160 i snittpuls. skönt att vara ute och sprätta lite.
em först uppföljning av en D14-tjej i järla som uppvärmning. hon var duktig på att springa och mestadels också på att orientera. blev lite pauser med diskussioner vid kontrollerna här och var. 40min lätt löpning iallafall. därefter sprang jag en medeldistansbana på 3,6km och 29,5minuter. var inte riktigt rapp i steget och på så sätt tappade jag lite kartkontakt och fokus bitvis också. lite ovan vid sthlmsterrängen, men det ska bli roligt att börja springa mer i den. med lite uppvärmning totalt 1h 15minuter. snittpuls 169 och max 177 på medeldistansen.
fick idag även veta att jag är uttagen att springa Nordic O-tour i mitten på juni i Helsingfors/Stockholm/Oslo. otroligt roligt och oväntat. Jag sa igår att jag "ju nu kan börja träna i det avlysta området eftersom jag ändå inte kommer att få springa", men lyckligtvis satte jag inte de planerna i verket igår utan idag fick jag besked om att jag blivit uttagen och det gjorde att motivationen höjdes x antal snäpp. ska försöka springa mycket sprint och medeldistans fram tills dess för jag känner att det är fartträning jag behöver och det är ypperligt bra fartträning att träna just det och det är de distanser som springs på NORT. ska också försöka planera så mycket som möjligt fram tills dess för att inte bli för ivrig och träna för hårt utan fortsätta på min bana med kvalitet i passen. länk till uttagningen här
onsdag sthlm city cup 1. skogssprint. 18:42 = 10:a = 2:16 efter. två stora bommar på slutet då jag hade svårt att läsa kartan ordentligt och istället för att stanna så fortsatte jag att springa ner i den diffusa sluttningen med massa nya gröna löv. inte bra. löpmässigt, nja, men jag hänger med ok ändå. inse det! blev dock ett bra pass inför nort. dock tycker jag det är så grymt stor skillnad på en proffsig och bra tryckt sprintkarta än en sånhär som vi sprang på denna dag. jaja. totalt med uppv och nedjogg 60 minuter. 178 i snittpuls och 186 i max. låg rätt högt hela tiden. se karta med gps här
torsdag tuff dag i skolan med dubbla målspelslektioner på eftermiddagen (totalt 3h). hade på mig pulsbälte och insåg att det är rätt ansträngande bitvis. (i korta intervaller). svårt att uppskatta total intensitet tycker jag, men ansträngande det är det. jag har ju sagt att jag ska ta det lite piano med bollspelet hitan och ditan, men just nu (när vi lirar fotboll) tycker jag bara att det är så himla roligt att det ger mig mer att ge järnet och gilla det så mycket än att hålla igen för att kunna genomföra bästa passet på kvällen sen, mentalt och för min egen självkänsla ger fotbollslektionen mer i den situationen. så med andra ord, kvällspasset fick ta lite stryk av trötta ben. sprang 3 slingor skogssprint mestadels i vinterviken (så himla fint!) och istället för att springa det som 3 intervaller sprang jag det som ett litet tröskelpass där jag låg i zon 4 i princip hela vägen förutom på ett par vresiga ställen där det blev lite bergsklättring och halt med löparskor. 29 minuter. 6,20min/km i snitt i löpning. kan tilläggas att banan var rätt kuperad vilket är bra för mig för jag vill träna backar. med uppvärmning 50minuter.
fredag dubbla målspelslektioner igen på förmiddagen och denna gång gav jag järnet ännu mer i fotbollen och fan vad skoj det var. hur fint väder som helst och svetten rann och jag kämpade som ett tok och laget var jättebra!! (låter som om vi bara matchspelar, men vi lär oss faktiskt saker under tiden också ;P) en match pågick konstant under 20min och då hann jag bli riktigt trött och sprungit ganska mkt! ingen annan löpning under dagen. gick även och checkade upp mitt järnvärde, men det låt stabilt. bra det.
lördag löpning på djurgården 45min 8,5km 5:16min/km. snittpuls 156. härlig löptur där jag sprang och tänkte fint löpsteg hela vägen. lyckades hålla uppe kroppen fint och kände mig på så sätt ganska pigg också. körde 15min styrka efteråt. mest mage. tot 60min.
söndag långpass småstig med martin i törnskogen. riiiktigt najs måste jag säga. 18,2km 1h 38 min och 5:21min/km. 155 i snittpuls (lite uppskattat då grafen visar att jag hade 40 i puls första 10min och alltså drog ner snittet, men jag tvivlar på att jag låg så lågt i 5min/km-löpning. :P men benen kändes mestadels pigga hela vägen.

TOTALT VECKA 20 = 6 timmar 33 minuter löpning (liite styrka) + väldigt mycket väldigt aktiv rörelse i skolan

Tycker det är svårt att uppskatta intensiteten i det jag gör i skolan och jag har märkt hur det sliter på mig när jag ska träna på kvällen, men som sagt snart skolslut och jag är förnuftig i det jag gör. Jag har ändå fått med mig många bra pass både fysiskt och tekniskt (teknik inför nort) denna veckan och många mentalt positiva bilder.



Vecka 19, SM sprint och 2xElitserie

måndag VILA, dock en hel del simning och handboll i skolan.
tisdag 5xsprint-OL-intervaller med ida j. jag startade 30sek bakom henne på varje ny intervall och hon startade strax efter mig. alltid bra att ha nån att jaga/som jagar för att få extra motivation att trycka ordentligt. uppv 14min och sedan 5 intervaller. 1 - 4:27min (4,03/km) 2 - 4:22min (4,53/km) 3 - 4:4min9 (4,36/km) 4 - 5:48 (7:11 första 2min skråandes på hammarbybacken, sedan 4:11/km resten) 5 - 4:31min (4,17/km). nedjogg 11min (5min/km... blev snabbt för jag ville komma ikapp ett gäng och få sällskap :P). blev vägvalsbetondade intervaller då all yta mellan hyreshusen var ritade som tomtmark och att man således bara kunde hålla sig på stig/väg och inte snedda över gräsytorna. kul och skönt med ol-intervaller där det gick att springa fort men att fokus ändå behövdes läggas på kartan. helt ok känsla i kroppen. bra inför torsdag! totalt 65min. snittade 175-185 på intervallerna men kom upp i 186 som max.
onsdag sovmorgon och sedan kort löpning 30min innan avresa. 5min/km i 31min. medelpuls 149slag/min.
torsdag fm sprint sm kval:B. 12:56 på 2,7km och var 1:13 efter linnea g som fullständigt krossade (otroligt imponerande lopp!!). jag kom 6:a och alltså säkert vidare till final. loppet var bra, inga direkta misstag mer än att jag kunde haft lite bättre koll och på så sätt också varit mer offensiv i skogen, men som sagt, ett bra och stabilt lopp. spritte inte i benen direkt andra halvan av banan, men jag löpte kontrollerat. skönt att bitvis se lena e i ett annat heat som startade samtidigt och på så sätt veta att jag höll bra fart. uppv 20min och nedjogg 15min. totalt 47 min. maxpuls 192 och snitt 177slag/min. snittfart 4:41min/km. se karta med GPS här
em sprint sm final 3,1km 14.21 = 12:a, 1:29 bakom helena jansson. hade inte kunnat göra så mkt bättre mer än att ha förberett mig lite bättre mentalt. litade fortfarande inte helt på mig själv att jag orkar springa och pressa mig så pass och var därför rätt defensiv i inledningen, men inga direkta misstag mer än att jag kunde valt en annan genomgång på nåt ställe, men det är inte många sekunder vi pratar om tror jag. lite bättre framförhållning hade väl gjort sitt också. totalt med uppvärmning och nedjogg = 50min. snitt 176 och max 191slag/min. snittfart 4:20min/km. för winsplits klicka här. kuriosa: förövrigt har jag nog satt mig i respekt hos konkurrenterna när det gäller att möta mig på spurten då jag fick rätt mycket uppmärksamhet för min spurtduell mot marcus där han fick se sig slagen ;-), otroligt roligt faktiskt. min sträcktidslista innehöll mest tider mellan 12-23 i placeringar, men spurten den vann jag med 2 sekunder. ;-) se karta med gps här
fredag kort löprunda med junis, johan och jennie (the three J:s) i 25min från campingen.
lördag ol lång elitserie 9,5km 1h19min = 29a, 17:20 efter helena. vad hände? var först i spåret efter 3e kontrollen och fick således spåra hela vägen, vilket lär ha gjort skillnad mot de som startade på slutet då jag upptäckte en hel del spår i terrängen dagen efter, men detta är ingen bortförklaring mot mitt lopp. att jag skulle bli så långt efter hade jag aldrig trott, men jag insåg ju att loppet inte skulle räcka nåt långt, men så? ja, förklaringen är en del miss i vägval och att jag helt enkelt inte fixade att pusha på mig själv hela vägen på de sträckorna. bommade sedan lite på slutet (trodde jag kommit längre på sträckan än vad jag gjort), men liksom halå. var rejält besviken efteråt och funderade på varför det blivit såhär, men insåg väl att jag helt enkelt inte hade min dag samt att den fysiska formen inte är på topp just nu i sådan terräng med såpass mycket grejer på marken. tufft, men sant. inkl uppv totalt 1h 40min. 174 i snitt och 187 i maxpuls. ska kika in trackingen för lite analys av vägvalen.. för winsplits klicka här. förövrigt invide jag mina nya icebug-skor och det var najs att ha dubbar på dojorna i den här terrängen. mycket hala grenar som jag nu fick fäste på. se karta med gps här
söndag ol medel elitserie 5,5km 38:57 = 11:a 5:34 efter linnea g. trots gårdagens besvikelse hade jag ändå fokus och tankar på den tekniska inför start. jag vet ju att jag kan komma ganska långt på att orientera bra även om löpformen inte är på topp. (tack även till peppande klubbmates innan start). jag sprang iväg och visst, jag kände ganska omgående att jag inte riktigt hade bästa fart över stockarna men genomförde sträcka 1 helt enligt plan (även om det i efterhand hade gått fortare att dra igenom det gröna). hade sedan lite sådär plan till 2an och 3an, och det resulterade i lite tidstapp tillsammans med att det gick uppför till 3an (orkade inte!). men fick därefter bra flyt på orienteringen och när jag varvade gjorde jag det som 2a tid och hörde att kajsa snart skulle komma bakom på en bra mkt bättre, och då det var uppför efter varvningen förstod jag att hon skulle komma ifatt vilket hon gjorde. la mig sedan bekvämt i rygg någon 100m men upptäckte att hon drar snett och vek därför ner och kunde plocka kontrollen och alla andra efter det. avslutade alltså fokuserat och bra och genomförde sträckorna utan stress och med en bra plan. det lönar sig! slog både hon som var före mig vid varvningen och kajsa som bommat massvis på slutet. lyckades även idag vinna spurten (om än delad sträckseger). ;) men lite backintervaller på det här så ska det nog kunna bli bra om nåt tag. 175 i snitt och 187 i maxpuls. total träning 60min. för winsplits klicka här se karta med gps här

TOTALT VECKA 19 = 6 timmar 17 min

Många bra intensiva pass denna vecka vilket ger bra träning i bagaget framöver. Fick några aha-upplevelser mot att jag bör köra lite löpintervaller samt backintervaller framöver samt bara fortsätta träna på koncentrerat, men att vara lite försiktig med skolans lek och stoj då jag blir rätt seg av allt simmande och handbollspelande. (men snart är det slut!!). nöjd med sprinten och medeln. otroligt skoj med spurten! ;-)



På väg nedför startrampen på sprint-finalen. Foto: Johan Strand
Enligt Junis var jag nästan den enda tjej som var före killen ner = frisk satsat och offensivt! ;-)




På väg åt fel håll efter varvningskontrollen på långdistansen i Arvika.



Mot mål i kvalet på Sprint-SM



Vecka 18, tävlingsfri helg

måndag VILA, snorig
tisdag VILA, snuvig
onsdag VILA, lite snörvel
torsdag OL på björnåsberget, bana med kontroller. så fantastiskt fint i skogen att jag bara sprang o njöt. tog det pretty easy, men fanns ändå hyfsat med krut i kroppen tror jag. 61 min sprang jag och snitt 160 och max 175. för karta med gps klicka här. har haft svårt med motivationen under veckan och varit väldigt seg o trött i allmänhet så passade väl bra med lite snorighet så att jag ändå inte kunde träna. jag har haft lite svårt med glädjen i orienteringen och träningen det här året och jag ska verkligen försöka hitta tillbaka dit nu. jag älskar stafetter och därför är nu nästa mål att göra ett bra lopp på jukola där jag känner mig fysiskt starkare och snabbare och orienterar bra, men framförallt att jag känner att vägen dit ger mig det jag vill.
fredag löpning från dämmet i jonsered och hem (småstig, skogsstig, grusväg, lite asfalt). 13,5-14km. hade råkat stoppa gpsklockan efter 14min (heja, usch vad meningslöst passet kändes direkt när jag kom tillbaka och upptäckte att klockan vart av... ;P).. men det kändes faktiskt bra i kroppen och trots väldigt mycket stigning speciellt i början och otroligt mycket mot- och sidvind så studsade jag på. skönt! 1h 15min tog det.
lördag sprang d21-banan (6,6km) från gmoks tävling för några veckor sedan i lexby. naaaaajs terräng. gick in för att köra på rätt hårt men med extra kartfokus och tillåta mig ta extra tid. inledde dock inte helt bra och den bommen blev p g a att jag inte tillät mig själv springa ganska rakt på utan att jag skulle runda det gröna, men det var ju itne speciellt grönt och jag kom in lite snett. (det var inga kontrollmarkeringar). sedan ville jag genomföra långsträckan offensivt men av nån anledning tappar jag riktningen på mitten av sträckan, jag kollade på kompassen, men jag måste kommit ihåg fel vad jag la in kompassen på och det var lite snett. resten gick väl helt okej, men jag kände mig inte toppfokuserad. hade väl lite svårt att puscha på ordentligt när jag visste att det bara var jag som sprang den banan just då. knappt 54 minuter hade jag och 15min uppvärmning och 15min nedjogg totalt 1h 24min. medelpuls 171 och max 181 på banan. karta med gps här
söndag långpass med rickard från skatås och en sväng uppmot kåsjön och tillbaka. fantastisk vårdag och fåglarna kvittrade, jättefin skog och trevlig sällskap, så mycket bättre kan det inte bli. knipeflågsbergen visade verkligen upp sin bästa sida idag och jag tror att rickard blev lite fäst vid naturen och kommer springa där fler gånger. :P 17km blev det och 1h 37 minuter tog det. snittpuls 155 och max 175. knappt hälften zon 3 och  drygt hälften zon 4.

TOTALT vecka 18 = 5 timmar 17 minuter

4 pass jag är riktigt nöjd med och 4 pass där jag har njutit av att få träna och vara ute och springa. Ville väl egentligen lite mycket på lördagens teknikpass, men höll ändå ihop det mestadels bra. Skönt att inte tävla.




RSS 2.0