Vecka 17

MÅNDAG 23 april

Dagens träning = Lugn löpning 41 minuter + lite rygg- och magstyrka 10 minuter = totalt 51 minuter

Sprang en runda själv från Elevhemmet ut mot Skidstugan. Spanade in underlaget för onsdagens löptest och det lär bli löparskor då eftersom det var hyfsat torrt. Jag sprang i lite olika tempon. Körde på lite hårdare i början och lite lugnare mot slutet. Skönt återhämtningspass.
Gick sedan till styrkerummet och körde lite mag- och ryggstyrka som jag inte kört på väldigt länge. Ska försöka köra lite efter passen några gånger i veckan då jag brukar ha ganska svårt för att motivera mig till att köra ett helt styrkepass, plus att de passen ligger på torsdagsmornar här i Eksjö och det brukar resultera sig i brutal träningsvärk som sitter i till helgens tävlingar och då känns det bättre att köra styrkan i början på veckan. Idag körde jag alltså mjukstart med endast 10 minuter, men det är alltid nåt!



TISDAG 24 april

Dagens träning = OL-teknik 8,5km + upp- och nedvärmning på cykel + lite magstyrka = totalt ca 1h 40 minuter

OL-bana på Druntahål och tog cyklingen dit som uppvärmning. Sprang sedan iväg på banan i ganska lojt tempo vilket betydde en otroligt dålig inledning. Hade kass kartkontakt och trots att jag var någorlunda rätt i terrängen så hade jag ingen koll på vart jag var på kartan. Sedan kom ett brutalstort vindfälleområde och jag är inget stort fan av vindfällen så där tappades koncentrationen ytterligare och jag gjorde en likartad bom igen, med andra ord; jag fattade ingenting. Då ställde jag mig där i skogen och funderade på om jag skulle lägga ner och bara springa lite terräng och stig, men kom sedan på att det var sista OL-passet innan 10mila så jag bestämde mig för att börja om. Jag sprang nu iväg med högre tempo och fick in flytet mer och mer, och till slut gick det riktigt bra!

Det var skönt att få in flytet på slutet och kunna trycka på i steget. Jag måste lära mig att spring-värma upp innan och bli koncentrerad som jag är på tävling. Det är nyckeln till ett bra träningspass!

Sista säkra. Var är bästa stället att ta kontrollen någonstans? Här är jag, dit ska jag. Dit ska jag, här är jag. Lita på dig själv och ta det lugnt i kontrolltagningen. Tempoväxla. Du kan. Du vet att du kan!



ONSDAG 25 april

Dagens träning = LÖPTEST 5km, tid: 24:40 + uppvärmning och nedjogging 45 minuter = totalt 1h 10 minuter

Första löptestet sen hösten/vintern i årskurs 1. Och varför jag inte sprungit på så länge beror på att jag blev skadad våren 2005 och de problemen följde mig fram till sommaren 2006. Jag försökte springa ett test hösten 2006, men kände att jag var så långt efter fysiskt och mentalt att jag inte fullföljde. Så nu idag bestämde jag mig för att verkligen ge allt och kämpa mig runt och göra det bästa av situationen. Och att inte persa fanns inte i mitt vokabulär.

Jag vätskeladdade ordentligt eftersom det var varmt ute och sedan värmde jag upp väldigt mycket, men kände direkt att benen inte var i topptrim. Dock hade jag inte väntat mig det heller eftersom jag ändå tränat på en del fram tills denna dag. Men jag körde med inställningen att detta var ett kanonträningspass och jag var ändå väldigt motiverad innan start.

Jag startade och det tog emot ganska snart. Redan efter första långa backen kände jag att mjölksyran inte var alltför långt bort, mn jag försökte kompensera de lite långsamma uppförlöporna mot att springa på snabbare utför. När jag varvade efter 2,5km var jag redan ganska trött och uppför skidbacken för andra gången så var tempot måttligt lågt och mjölksyran fanns där kan jag säga. Jag fortsatte att hänga i och uppför sista backen på hygget var det varmt, tungt och jobbigt, och sista kilometern gick rent på vilje. Jag spanade in klockan och såg att det skulle bli pers. Jag försökte spurta allt vad jag hade på upploppsrakan och det var helt otroligt skönt att korsa mållinjen. Tiden blev då 24:40 och jag slog det gamla rekordet med 24 sekunder. Man kan ju tycka att jag borde slått det med mer eftersom det var över 2 år sedan jag sprang, men med min bakgrund med skador och sjukdomar, samt att jag inte direkt satsat för att ha pigga ben för dagens löptest så tycker jag det var bra ändå! Jag genomförde det så bra jag kunde och det ska jag vara nöjd med.

Riktigt skönt också att ha genomfört det och känna att den långa jobbiga tiden nu får vara över. (Dock kände jag av hälen litegrann när jag sprang, men inte alls någon fara.) BRA Lina!



TORSDAG 26 april

Dagens träning = VILA

Nu tar jag mig två vilodagar inför 10-mila för att ha pigga ben då jag ska ge mig ut på min 4:e sträcka i GMOK lag 2.
Mitt lag består av Pippa på första, Jennie på andra, Sofia på mitten, jag och Bettan som avslutare. Känns konstigt att andralaget har ungefär samma klass som förstalaget tidigare har haft. Årets förstalag ser ut på följande sätt: Caroline, Noëmi, Mimmi, Louise och Helen. KANONLAG! Och dessutom har vi två lag till Ska bli riktigt skoj att se hur det går på lördag för alla! Jag är i vartfall väldigt laddad!



FREDAG 27 april

Dagens träning = VILA



LÖRDAG 28 april

Dagens träning = Tävling, 10mila sträcka 4. 7,3km = 50:24 + uppvärmning = totalt ca 1h 10 minuter

För tävlingsanalys, se separat inlägg.



SÖNDAG 29 april

Dagens träning = OL medeldistans 3,2km = 27:32 + uppvärmning/nedjogg = totalt ca 40 minuter

Sprang om söndagens Juniorcup-bana borta i Jonsered. Jag gjorde det därför att jag ville rätta till de misstagen jag gjorde då och se hur mycket snabbare det kunde ha gått på andra vägval.

Såhär sprang jag nu:


Blått = mina vägval från förra gången som jag sprang lite samma nu
Rött = mina nya vägval för idag
Rött kryss = där jag mötte samma kärring med samma hund IGEN

Kommentarer:

  • Kontroll 1 tog jag nu mer nedifrån och det var lite småbrötigt att springa där nere på skrå, men det gick ändå betydligt fortare och jag såg stupet mycket tidigare och detta gjorde kontrollen mycket enklare. Hade betydligt bättre tid nu än då (40 sekunder skiljde!).
  • Till kontroll 5 valde jag att springa rakt på sista biten och blev lite ställd när det kom ett surdrag i sänkan innan bäcken kom, trodde då jag var framme. Sedan kom jag på det och gick över åsen och såg min sänka tydligt. Hade dock bara 5 sekunder bättre än på tävlignen, och nu var marken lite torrare än vad det var då, för jag tror att det hade kunnat vara ganska slirigt här under tävlingsdagen. Men ja, det hade kanske gått på ett ut. Lite snabbare kanske detta var... (Mamma var med och sprang litegrann bakom där hon hängde med, så pratade lite med henne under sträckan också, så hade väl inte fullt fokus. Träffade ju på samma kärring med hund också och sprang och funderade på nåt bra att säga åt henne, men kom inte på nåt just då... :P)
  • Kontroll 6 sprang jag nu rakt upp direkt och här var jag nu ganska trött och lite småloj. Hade nog kämpat på lite mer om det varit tävlingsdagen, plus att jag inte riktigt hade full koll på vart sänkan gick upp, så vek av stigen lite tidigt. Dock var det mycket finare att springa så här och jag slapp att tugga lera. Stannade till i klättringen på väg upp också eftersom jag hörde mamma kana ner för ett stup. Vart lite orolig när hon inte svarade, men hon hade visst inte bara hört...Tiderna gick på ett ut, men det berodde nog mest på lojheten och mitt lilla stopp för att kolla så mamma fortfarande var vid liv. :P Hade gått snabbare på tävlingen!
  • Till kontroll 8 tänkte jag testa ett vägval som några av de andra tjejerna sprang: att gå mer rakt upp över höjden. Detta gjorde att jag fick läsa kartan mycket mer och ha mer koll på kompassen än vad jag fick på mitt vägval på tävlingsdagen. Jag hade nu även lite svårt att ta mig ner från höjden eftersom det var en del skränter och småstup. Dock slapp jag det lilla stenbrötet längs med branterna, men det vägvalet var säkrare och tiderna gick i princip på ett ut.
  • Till 10:an sprang jag nu det självklara vägvalet och det var bättre än så jag sprang på tävlingsdagen. Mycket kortare väg! Dock fick jag en pinne i ögat nu och trodde jag tappade linsen så det gjorde ett extra stopp samt att jag framme vid kontrollen dubbelkollade (innan jag tryckte sträcktiden) så att jag verkligen var rätt. Trots det hade jag ändå 10 sekunder bättre än på tävlingen.
  • Till sista hade jag först tänkt klättra upp igen och ta den uppifrån, men hamnade så att jag sprang längs med stupen ett tag innan jag fick klättra ner. Var lite mer försiktig än vad jag skulle vart på tävling, men fick sistakontrollen lite bättre nu. Dock gick tiderna på ett ut. Hm?
  • Bommade nu inte heller spurten utan sprang mer rakt ut från sista till tunneln. Hade 14 sekunder bättre nu bara på spurten! Jösses, vad sysslade jag med förra söndagen?!
Sluttiden blev 27:32, alltså 1 minut och 43 sekunder bättre än då. Dock kunde jag ju springa en del på kartminne på de sträckor jag inte förändrade min löpväg på, men den mesta av tiden har jag ju faktiskt hämtat på mina nya vägval och det kändes bra att få rätta till misstagen! Riktigt go karta är det där också. Fint och jobbigt - Härligt!



TOTALT vecka 17 = 5 timmar och 31 minuter

Ja, vad ska man säga? En okej vecka igen. Skönt att det rättade till sig under tisdagens pass och otroligt härligt att ha sprungit löptest! Värt med två vilodagar inför 10mila, dock kunde jag hållt i orienteringen mycket bättre där. Jag får inte glömma av att inte bara värma upp fysiskt inför tävlingarna utan att även gå in i mig själv och hitta koncentrationen. Jag har mycket lättare för det under en individuell tävling då jag står i startfållan, men under stafett (och träning) glömmer jag det. Inte bra, måste förbättras!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0